Rotary Culemborg draagt Odensehuis Culemborg een warm hart toe!

OdensehuisCulemborg-Rotary-Culemborg
Rotary Culemborg draagt Odensehuis Culemborg een warm hart toe!
Het begeleiden van mensen met beginnende dementie en hun naasten is maatschappelijk en menselijk gezien van groot belang. En het is waardevol en belangrijk dat het Odensehuis Culemborg wordt gedragen door de lokale samenleving. Daarom ondersteunt Rotary Culemborg het fotoproject ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’. Foto’s laten de omgeving zien door de ogen van mensen met beginnende dementie en geven zo een kijkje in hun leven én meer begrip.

Tot aan de Lippen: Culemborg blikt terug op de evacuatie van 1995

Evacuatie 1995: de thuiskomst © William Hoogteyling

Evacuatie 1995: de thuiskomst © William Hoogteyling


‘Tafels vol Verhalen’ over de evacuatie van 1995

Kom maar met de verhalen! Praat mee aan de tafels vol verhalen

Waarom moesten 140 duizend inwoners van de Betuwe in 1995 op de vlucht voor het water? Hoe kijken ze erop terug? Wat is uw verhaal? Onder het motto ‘Tot aan de Lippen’ staat Culemborg van 27 januari tot en met 2 februari 2020 stil bij de evacuatie van de Betuwe, 25 jaar geleden. Met onder andere foto-exposities, lezingen, wandelingen, jeugdtheater, muziek en Tafels vol verhalen.

In januari 2020 is het 25 jaar geleden dat Nederland aan een grote ramp ontsnapte. fHet water in de grote rivieren steeg tot alarmerende hoogten en de dijken leken te bezwijken. Zo’n 250 duizend mensen in de stroomgebieden, van wie 140 duizend in de Betuwe, moesten halsoverkop huis en haard verlaten. Om enkele dagen later weer opgelucht terug te keren; de dijken hadden het gehouden. Maar het water stond letterlijk tot aan de lippen.

Ook in Culemborg, destijds 24 duizend inwoners, was het spannend. Vraag een willekeurige Lekstad-bewoner van boven de 30 naar de ervaringen in januari 1995 en de verhalen komen los. Bewoner, ondernemer, agrariër, bestuurder of hulpverlener, bij een ieder staat die ene week nog op het netvlies gegrift.

Er zijn 7 Tafels vol Verhalen in de hele week verspreid over Culemborg. Tijdens een Tafel vol Verhalen wordt u uitgenodigd om uw verhalen uit te wisselen met andere Culemborgers.
Hoe is het om je huis en haard te moeten verlaten? Wat kwam er allemaal bij kijken in 1995? Kreeg je hulp? Van wie? Heb je zelf iemand geholpen? Wat heb je als eerste ingepakt?
Begin over de evacuatie van 25 jaar geleden en iedereen heeft zijn eigen verhaal en ervaringen. Wij horen die verhalen graag van de oudere Culemborgers.

Wilt u meepraten?
Op verschillende locaties in de stad houden we in de periode 27 januari tot 2 februari verhalenmiddagen waarin we met zijn allen terugkijken op die spannende dagen. Of waren ze juist helemaal niet spannend?
We horen het graag. Kom maar op met die verhalen!

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Rigter, ElkWelzijn via mail: of telefoon: 0345 515227.

De Tafels vol Verhalen vinden plaats op:

  1. maandag 27 januari, aanvang 14.00 uur, Buurtcentrum Bolderburen, Prijsseweg 1b
  2. dinsdag 28 januari, aanvang 10.00 uur, Wooncentrum de Driestad, Heimanslaan 16
  3. dinsdag 28 januari, aanvang 10.00 uur, Culemborg Herstelt; Zcafé, Ridderstraat 4
  4. woensdag 29 januari, aanvang 14.00 uur, Odensehuis, Achter het Zand 58
  5. donderdag 30 januari, aanvang 13.00 uur, Leerhuis Culemborg, Wijkcentrum de Salaamander, Heimanslaan 2
  6. donderdag 30 januari, aanvang 14.00 uur, Inloophuis Culemborg, Parklaan 194
  7. vrijdag 31 januari, aanvang 10.00 uur, Zorgcentrum Kulenburg, Zorgcentra de Betuwe, De Raaf 2

De ‘Tafels vol verhalen’ zijn samen met de Stichting Levende Verhalen vormgegeven. De Tafels vol verhalen worden gecoördineerd door het ‘Netwerk vrijwilligers zorg en welzijn’ van ElkWelzijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Rigter, ElkWelzijn via mail: of telefoon: 0345 515227.

Tot aan de Lippen is een initiatief van de Gelderlandfabriek.
Bekijk hier het volledige programma: https://www.degelderlandfabriek.nl/tot-aan-lippen-25-jaar-evacuatie-rivierengebied/


Blij met steun in gemeenteraad

Blij met steun aan Odensehuis Culemborg in motie gemeenteraad
Een breed gedragen motie is op 7 november 2019 aangenomen door de Culemborgse gemeenteraad. Dat geeft toekomstperspectief voor het Odensehuis Culemborg, in elk geval voor het komende jaar.

Iedereen die zich voor de motie heeft ingezet en deze heeft gesteund: enorm bedankt!

–> Meer over de behandeling van deze motie (Culemborgse Courant)
–> Het Odensehuis ontvangt nogmaals 50.000 euro: “Dit geld is van levensbelang” (SVJ media)

Bijeenkomst ‘Hoe betrek je de buurt?’

In Culemborg wordt op 6 november door het Alzheimer Café en het Odensehuis Culemborg een bijeenkomst georganiseerd over het betrekken van de sociale omgeving in het bieden van hulp aan mensen met dementie en hun mantelzorger.

Veel mantelzorgers én vrienden, buren of familieleden van iemand met dementie zullen dit herkennen: ‘Laat maar weten als ik iets voor je kan doen’. Vaak blijft het daarbij; de mantelzorger vindt het lastig om een concrete hulpvraag te stellen. De buur, vriend of familielid wil wel helpen, maar weet niet goed hoe.

Bent u mantelzorger, biedt u al hulp of zou u dat willen doen? In dit informatieve en luchtige programma ‘Hoe betrek je de buurt?’ van één uur komt het stellen van een duidelijke hulpvraag en het bieden van gerichte hulp aan bod.

U kunt gratis deelnemen op 6 november van 15.30 – 17.00 uur in het Odensehuis Culemborg, Achter ’t Zand 58. Neem een buur, vriend(in), familielid of verenigingsmaatje mee! Kijk voor meer info op www.dementievriendelijk.nl/injebuurt.

Oud Geleerd Jong Gedaan


Het landelijk initiatief Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert interactieve colleges door studenten, speciaal voor senioren. Wij zijn zeer verheugd een reeks colleges te kunnen organiseren door biologiestudent Lisanne Rodenburg, over de evolutie.

Vanuit verschillende invalshoeken wordt op toegankelijke wijze vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde en hoe we dat weten.

Data
woensdagmiddag 5 februari, 4 en 18 maart, 1 april 2020
Tijd: 14.00 – 15.00 uur. Welkom vanaf 13.45 uur.

Het thema van de colleges
Alle beestjes helpen (5 februari)
Begraven geheimen (4 maart)
Wie zijn wij? (18 maart)
Een sterke ruggengraat (1 april; inhaal van 19 februari)

Lees hier meer over de inhoud van de colleges

Voorkennis is niet nodig. De colleges zijn ook apart te volgen.
Alle geïnteresseerde senioren zijn welkom. Kom gerust samen!

Over ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’

In ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’ geven studenten college aan senioren met dementie én hun naasten. De onderwerpen zijn heel divers en leerzaam en interactief. In de bijeenkomsten komen jong en oud bij elkaar, delen hun interesses en wisselen vragen, ideeën en ervaringen uit.

Voor senioren met dementie die meer betekenisvolle activiteiten willen volgen organiseert Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vanuit het project OGJG Dementie de interactieve colleges, met als doel om mensen met dementie en de maatschappij dichter bij elkaar te brengen.

Lees meer over de achtergrond van Oud Geleerd Jong Gedaan op www.oudgeleerdjonggedaan.nl


Dit college over de liefde werd op 18 november gegeven door Amber:

Heeft u een voorbeeld van wat u geleerd heeft over liefde? En hoe hoort liefde er eigenlijk uit te zien? Oud Geleerd Jong Gedaan presenteert op 18 november om 13.30 uur het college: ‘Een Onderzoek Naar ‘Echte’ Liefde’. In dit college neemt student Amber u op een verhalende manier mee in haar onderzoek in de Filipijnen.

Amber is een antropologe. Kort gezegd, zij onderzoekt wat maakt waarom mensen doen wat ze doen. In dit college gaat zij in op Antropologie van de liefde. We zullen een kijkje nemen in de wereld van Filipijnse ‘liefdesteams’ in film en tv. Hiermee proberen we te ontdekken hoe mensen in de Filipijnen romantische liefde ervaren, wat interessante conclusies meebrengt. Zo wil Amber u een glimp geven van een antropologische wijze waarmee zij de wereld wil ontdekken en begrijpen.

Ontmoeting met de buren op Burendag

Burendag-2019-tuinideeen-Odensehuis-Culemborg

Tuinideeën verzamelen tijdens Burendag

Wat een gezellige inloop en kennismaking was het tijdens Burendag op 28 september 2019! Vrijwilligers van het Odensehuis verwelkomden omwonenden met koffie, thee en zelfgebakken lekkers, wisselden informatie uit en leerden elkaar beter kennen.

Buren werden van harte uitgenodigd om mee te denken over de herinrichting van de tuin en het terras van het Odensehuis. En dat leverde al leuke ideeën op!

Burendag wordt gesteund door het Oranjefonds

Voorlichtingsbijeenkomst over het nemen van financiële maatregelen bij dementie

Voorlichting Financiele Zelfredzaamheid 22-10-19

Renée Lankwarden en Ingrid van Malsen in gesprek over financiële zelfredzaamheid


Het Odensehuis Culemborg en Rabobank West Betuwe organiseren op 22 oktober gezamenlijk een voorlichtingsavond over de mogelijkheden voor het tijdig regelen van financiële zaken als dementie aan de orde is. Mensen bij wie recent een vorm van dementie geconstateerd is, daar een vermoeden van hebben en/of die voor iemand met beginnende dementie zorgen zijn van harte welkom.

‘Het is natuurlijk heel ingrijpend om de diagnose dementie te krijgen, want het enige dat zeker is is dat de gevolgen van de ziekte erger worden en afhankelijkheid toeneemt’ vertelt Renée Lankwarden (coördinator van het Odensehuis). ‘Maar het is ook zo dat juist in de beginfase nog heel veel wél mogelijk is. Het is verstandig als mensen zich juist in deze fase voorbereiden op de periode die komen gaat en zaken uit handen moet worden gegeven. Nu kun je het nog regelen zoals je dat zelf wilt.’

‘En daar zijn diverse mogelijkheden voor, meer dan mensen vaak denken’ vult voorlichtster Ingrid van Malsen (Rabobank West Betuwe) aan. ‘Tijdens deze bijeenkomst zetten we alle mogelijkheden om zo lang mogelijk de eigen financiën goed te beheren op een rij, ook als dat niet meer vanzelf gaat. Maar ook op de periode daarna kunnen mensen zich voorbereiden, door bijvoorbeeld na te denken over bewindvoering, een levenstestament enz.’.

Tijdens deze avond zullen ook notaris mw. mr. Van den Broecke (Trium Notarissen) en bewindvoerder dhr. Van de Lagemaat (De Dijk Bewindvoering) informatie geven over de diensten van de notaris en bewindvoerder. Tevens zijn een dementieconsulente en een budgetcoach van de gemeente aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Belangstellenden zijn van harte welkom op dinsdag 22 oktober om 19.15 uur in het Odensehuis Culemborg, Achter ’t Zand 58. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Toegang is vrij. Meer info: stuur een bericht of bel 0650593333.

Expositie ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’

Van zaterdag 18 juli t/m 28 augustus is de expositie ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’ in de kapel van Het Weeshuis aan de Herenstraat. Zes fotografen van fotoclub Lek & Licht en zes deelnemers van Odensehuis Culemborg werkten samen in een reeks portretten die een eerlijk, kwetsbaar en intiem inkijkje geven in het dagelijks leven met dementie.

De foto-expositie is te zien in de kapel, tijdens openingstijden van de bibliotheek en het Elisabeth Weeshuis (niet op dinsdag). Kijk voor de actuele tijden op: bibliotheekrivierenland.nl en weeshuismuseum.nl

Naast deze tentoonstelling is er ook een boek uitgebracht waarin een maatschappelijk thema en de kunstvorm fotografie elkaar ontmoeten.

Affiche Mijn leven met dementie in beeld Odensehuis

Renée Lankwarden vertelde eerder over het foto-project:
‘Er is veel te weinig over leven met dementie bekend of mensen hebben een verkeerd beeld’ , zegt Renée Lankwarden, coördinator van het Odensehuis. ‘Mensen leven het grootste deel gewoon thuis met hun klachten.
Het leven gaat min of meer gewoon door en toch is alles anders. Het kan je buurman treffen, je sportmaatje of je beste vriendin. Het zou zoveel schelen als de samenleving wat dementievriendelijker zou zijn, als er meer begrip en hulp in je buurt is. Daar willen we met dit project aan bijdragen.’

Mooi en integer in beeld
Mensen die meedoen bepalen zelf wat zij willen laten zien en een fotograaf van de Fotoclub brengt dat op een mooie, integere manier in beeld. ‘Dat kan iets zijn waar je van geniet, oplossingen die je hebt bedacht voor dagelijkse problemen, dingen die je graag doet of wat juist niet meer gaat.’ vertelt Lankwarden. ‘Verdwalen op de fiets, genieten van bezoek van de kleinkinderen, juist dit soort dagelijkse activiteiten krijgen een andere betekenis als je hoofd niet meer werkt zoals je gewend was.’

Kees Molders van de Culemborgse fotoclub is medeorganisator van het fotoproject: ‘De foto’s worden tentoongesteld tijdens een mooie expositie. Een aantal van onze leden is al enthousiast en wil graag meedoen. Voor hen is het een uitdaging om zich te bekwamen in documentaire fotografie. Wij zorgen voor goede begeleiding van de (amateur-)fotografen want het moeten gewoon prachtige foto’s worden!’

In de pers
Lees ook de artikelen die zijn verschenen in De Gelderlander, de Culemborgse Courant en bekijk foto’s van de opening.

Bekijk hier de reportage van Culemborg TV met interviews met deelnemers, fotografen en voorzitter van Fotoclub Lek en Licht:

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Renée Lankwarden of bel: 06-50593333.

Fotoproject ‘Mijn leven in beeld’ wordt gesteund door Cultuurfonds Culemborg, Rabobank West Betuwe, RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. Rotary Culemborg vindt het waardevol dat het Odensehuis wordt gedragen door de lokale samenleving en ondersteunt het fotoproject.

Mirjam Beuker schenkt kunstwerk aan Odensehuis

Mirjam-Beuker-kunstwerk-Odensehuis

Foto: Renée Lankwarden

De Culemborgse kunstenaar Mirjam Beuker en vrijwilliger en mede-oprichter Gerda Goed hebben op zondag 8 september samen het glassculptuur ‘Canto Ostinato’ in het Odensehuis Culemborg onthuld. Het kleurrijke beeld is een geschenk van de kunstenares aan het Odensehuis.

Glassculptuur-Canto-Ostinato-geschenk-Mirjam-BeukerHet beeld biedt hoop en troost. Ik zocht een mooie plek voor dit beeld en toen ik van Gerda over haar werk voor het Odensehuis hoorde, wist ik dat dit de juiste plek was’, aldus Mirjam. Het beeld is mede zo bijzonder omdat het één van de weinige sculpturen in glas is die Mirjam heeft gemaakt; zij werkt vooral in keramiek en brons.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst waren deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen aanwezig en onder de indruk van het kleurenspel. Voorzitter Sophie Hakvoort bedankte Mirjam Beuker namens alle mensen van het Odensehuis voor dit prachtige geschenk.

Zie ook het bericht en de foto’s in de Culemborgse Courant

Odensehuis Culemborg blij met
9500 euro van het Oranje Fonds!

Kitty Winter geeft een lezing over kunst in het Odensehuis Culemborg

Kitty Winter geeft een lezing over kunst in het Odensehuis Culemborg
foto: Renée Lankwarden

OdenseActief! is een programma van activiteiten van het Odensehuis Culemborg voor mensen met geheugenklachten of beginnende dementie. De wekelijkse workshops, thema-presentaties en uitstapjes stimuleren deelnemers om mee te doen en te genieten van wat wél kan. De inbreng van deelnemers, naasten en vrijwilligers is hierbij onmisbaar, evenals financiële steun. Odensehuis Culemborg is dan ook enorm blij met de waardering van het Oranje Fonds en de toekenning van 9500 euro voor uitbreiding van het programma OdenseActief!

Samen zijn en samen doen: OdenseActief!

Voor het komende seizoen maken deelnemers en vrijwilligers, samen met de coördinator, een leuk en aansprekend programma van nieuwe, prikkelende activiteiten en herhalende workshops. Er zijn presentaties met interessante thema’s en uitstapjes in de buurt. Succesvolle workshops komen zeker terug, zoals Bewegen op Muziek door Evelien van Wiggen en Zingen met Hart&Ziel door Martijn Nanninga. ‘Mijn moeder geniet enorm van het zingen met Hart&Ziel’, vertelt een dochter, ‘ze kijkt er elke keer naar uit. Zij had toch nooit gedacht in het Russisch te kunnen zingen, maar ze vindt het prachtig! De liederen raken haar echt.’

De activiteiten van OdenseActief! stellen mensen met dementie in staat om mee te blijven doen in de samenleving. Door het samen beleven is er meer onderling contact, ontstaan er nieuwe vriendschappen en een gevoel van verbinding, ook met vrijwilligers en lotgenoten.

Samen vooruit

Odensehuis Culemborg is dankbaar voor alle hulp en steun van deelnemers, vrijwilligers, partners, donateurs en sponsoren en in het bijzonder voor de prachtige bijdrage van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.