Voorlichtingsbijeenkomst over het nemen van financiële maatregelen bij dementie

Voorlichting Financiele Zelfredzaamheid 22-10-19

Renée Lankwarden en Ingrid van Malsen in gesprek over financiële zelfredzaamheid


Het Odensehuis Culemborg en Rabobank West Betuwe organiseren op 22 oktober gezamenlijk een voorlichtingsavond over de mogelijkheden voor het tijdig regelen van financiële zaken als dementie aan de orde is. Mensen bij wie recent een vorm van dementie geconstateerd is, daar een vermoeden van hebben en/of die voor iemand met beginnende dementie zorgen zijn van harte welkom.

‘Het is natuurlijk heel ingrijpend om de diagnose dementie te krijgen, want het enige dat zeker is is dat de gevolgen van de ziekte erger worden en afhankelijkheid toeneemt’ vertelt Renée Lankwarden (coördinator van het Odensehuis). ‘Maar het is ook zo dat juist in de beginfase nog heel veel wél mogelijk is. Het is verstandig als mensen zich juist in deze fase voorbereiden op de periode die komen gaat en zaken uit handen moet worden gegeven. Nu kun je het nog regelen zoals je dat zelf wilt.’

‘En daar zijn diverse mogelijkheden voor, meer dan mensen vaak denken’ vult voorlichtster Ingrid van Malsen (Rabobank West Betuwe) aan. ‘Tijdens deze bijeenkomst zetten we alle mogelijkheden om zo lang mogelijk de eigen financiën goed te beheren op een rij, ook als dat niet meer vanzelf gaat. Maar ook op de periode daarna kunnen mensen zich voorbereiden, door bijvoorbeeld na te denken over bewindvoering, een levenstestament enz.’.

Tijdens deze avond zullen ook notaris mw. mr. Van den Broecke (Trium Notarissen) en bewindvoerder dhr. Van de Lagemaat (De Dijk Bewindvoering) informatie geven over de diensten van de notaris en bewindvoerder. Tevens zijn een dementieconsulente en een budgetcoach van de gemeente aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Belangstellenden zijn van harte welkom op dinsdag 22 oktober om 19.15 uur in het Odensehuis Culemborg, Achter ’t Zand 58. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Toegang is vrij. Meer info: stuur een bericht of bel 0650593333.

Odensehuis en Fotoclub zoeken deelnemers aan fotoproject
‘Mijn leven in beeld’

Het Odensehuis Culemborg (ontmoetingscentrum voor mensen met dementie) en de Culemborgse Fotoclub Lek & Licht gaan samen een fotoproject organiseren. Doel van het project is, om de samenleving te laten zien hoe je leven eruitziet als je getroffen bent door geheugenklachten of beginnende dementie. Daarvoor worden mensen gezocht die hiermee te maken hebben en het leuk vinden samen met een fotograaf hun dagelijks leven in beeld te brengen.

‘Er is veel te weinig over leven met dementie bekend of mensen hebben een verkeerd beeld’ , zegt Renée Lankwarden, coördinator van het Odensehuis. ‘Mensen leven het grootste deel gewoon thuis met hun klachten. Het leven gaat min of meer gewoon door en toch is alles anders. Het kan je buurman treffen, je sportmaatje of je beste vriendin. Het zou zoveel schelen als de samenleving wat dementievriendelijker zou zijn, als er meer begrip en hulp in je buurt is. Daar willen we met dit project aan bijdragen.’

Mooi en integer in beeld

Mensen die meedoen bepalen zelf wat zij willen laten zien en een fotograaf van de Fotoclub brengt dat op een mooie, integere manier in beeld. ‘Dat kan iets zijn waar je van geniet, oplossingen die je hebt bedacht voor dagelijkse problemen, dingen die je graag doet of wat juist niet meer gaat.’ vertelt Lankwarden. ‘Verdwalen op de fiets, genieten van bezoek van de kleinkinderen, juist dit soort dagelijkse activiteiten krijgen een andere betekenis als je hoofd niet meer werkt zoals je gewend was.’

Kees Molders van de Culemborgse fotoclub is medeorganisator van het fotoproject: ‘De foto’s worden tentoongesteld tijdens een mooie expositie in het voorjaar van 2020. Een aantal van onze leden is al enthousiast en wil graag meedoen. Voor hen is het een uitdaging om zich te bekwamen in documentaire fotografie. Wij zorgen voor goede begeleiding van de (amateur-)fotografen want het moeten gewoon prachtige foto’s worden!’

Wilt u meedoen?

Woont u thuis en heeft u te maken met geheugenklachten of dementie en wilt u meedoen aan dit mooie project? Of bent u nieuwsgierig en wilt u meer informatie? Neem contact op met Renée Lankwarden of bel: 06-50593333. Ook als u voor iemand met dementie zorgt, kunt u meedoen. Het Odensehuis zorgt voor de organisatie en begeleiding van de deelnemers.

Fotoproject ‘Mijn leven in beeld’ wordt gesteund door Cultuurfonds Culemborg, Rabobank West Betuwe, RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Mirjam Beuker schenkt kunstwerk aan Odensehuis

Mirjam-Beuker-kunstwerk-Odensehuis

Foto: Renée Lankwarden

De Culemborgse kunstenaar Mirjam Beuker en vrijwilliger en mede-oprichter Gerda Goed hebben op zondag 8 september samen het glassculptuur ‘Canto Ostinato’ in het Odensehuis Culemborg onthuld. Het kleurrijke beeld is een geschenk van de kunstenares aan het Odensehuis.

Glassculptuur-Canto-Ostinato-geschenk-Mirjam-BeukerHet beeld biedt hoop en troost. Ik zocht een mooie plek voor dit beeld en toen ik van Gerda over haar werk voor het Odensehuis hoorde, wist ik dat dit de juiste plek was’, aldus Mirjam. Het beeld is mede zo bijzonder omdat het één van de weinige sculpturen in glas is die Mirjam heeft gemaakt; zij werkt vooral in keramiek en brons.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst waren deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen aanwezig en onder de indruk van het kleurenspel. Voorzitter Sophie Hakvoort bedankte Mirjam Beuker namens alle mensen van het Odensehuis voor dit prachtige geschenk.

Zie ook het bericht en de foto’s in de Culemborgse Courant

Odensehuis Culemborg blij met
9500 euro van het Oranje Fonds!

Kitty Winter geeft een lezing over kunst in het Odensehuis Culemborg

Kitty Winter geeft een lezing over kunst in het Odensehuis Culemborg
foto: Renée Lankwarden

OdenseActief! is een programma van activiteiten van het Odensehuis Culemborg voor mensen met geheugenklachten of beginnende dementie. De wekelijkse workshops, thema-presentaties en uitstapjes stimuleren deelnemers om mee te doen en te genieten van wat wél kan. De inbreng van deelnemers, naasten en vrijwilligers is hierbij onmisbaar, evenals financiële steun. Odensehuis Culemborg is dan ook enorm blij met de waardering van het Oranje Fonds en de toekenning van 9500 euro voor uitbreiding van het programma OdenseActief!

Samen zijn en samen doen: OdenseActief!

Voor het komende seizoen maken deelnemers en vrijwilligers, samen met de coördinator, een leuk en aansprekend programma van nieuwe, prikkelende activiteiten en herhalende workshops. Er zijn presentaties met interessante thema’s en uitstapjes in de buurt. Succesvolle workshops komen zeker terug, zoals Bewegen op Muziek door Evelien van Wiggen en Zingen met Hart&Ziel door Martijn Nanninga. ‘Mijn moeder geniet enorm van het zingen met Hart&Ziel’, vertelt een dochter, ‘ze kijkt er elke keer naar uit. Zij had toch nooit gedacht in het Russisch te kunnen zingen, maar ze vindt het prachtig! De liederen raken haar echt.’

De activiteiten van OdenseActief! stellen mensen met dementie in staat om mee te blijven doen in de samenleving. Door het samen beleven is er meer onderling contact, ontstaan er nieuwe vriendschappen en een gevoel van verbinding, ook met vrijwilligers en lotgenoten.

Samen vooruit

Odensehuis Culemborg is dankbaar voor alle hulp en steun van deelnemers, vrijwilligers, partners, donateurs en sponsoren en in het bijzonder voor de prachtige bijdrage van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Nieuw! Wandelgroep voor vitale senioren met dementie

ReneeLankwarden-Odensehuis-Culemborg-wandelgroep-vitale-senioren-dementie
Wandelen in de omgeving van Odensehuis Culemborg – foto: Tom Meerman

Vanaf 2 oktober 2019 gaat het Odensehuis Culemborg elke woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur open. Deze ochtend is speciaal voor vitale, actieve mensen tot ongeveer 70 jaar die te maken hebben met geheugenklachten of dementie. Hun naasten zijn ook welkom.

Het is minder bekend, maar dementie komt ook voor bij mensen onder de 65 á 70 jaar, zo geheten jonge mensen met dementie. Het is voor het eerst dat er in de regio Rivierenland een plek komt waar mensen die dit meemaken elkaar kunnen ontmoeten en samen actief kunnen zijn.

We beginnen met een wandeling in de omgeving van het Odensehuis. En natuurlijk is er een lekkere kop koffie of thee en tijd om elkaar te spreken. Er zijn vrijwilligers en een coördinator aanwezig om samen andere activiteiten te ontwikkelen, net waar maar behoefte aan is. De focus ligt op bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het uitproberen van andere sporten of samen eens naar een sportschool gaan. Deelnemers worden nadrukkelijk uitgenodigd om eigen interesses in te brengen en bij te dragen aan de ontwikkeling van activiteiten.

Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 2 oktober om 10.00 uur. Een indicatie is niet nodig, er staat een bus voor een vrijwillige bijdrage in de kosten. Adres: Achter ’t Zand 58 in Culemborg. Meer info: Renée Lankwarden, tel. 06-50593333.