OdenseActief: klein maar fijn in 2020

Kerst Odensehuis Culemborg
foto: Ton Stad

Wat zijn we blij dat we ook in deze corona-tijd onze deelnemers kunnen uitnodigen voor leuke, passende en verrassende activiteiten!

En ja, deelnemen kan alleen op uitnodiging en in kleine groepen. Het activiteitenprogramma is elke week weer goed gevuld dankzij de tomeloze en enthousiaste inzet van de gastdocenten en onze Odensevrijwilligers. Fijn om te zien hoe de deelnemers genieten van muziek, beweging, een thema-lezing of creatieve bezigheid.

De kerst-vrijwilligerswerkgroep organiseerde de hele maand december een speciaal programma. We begonnen met een thema-lezing met een antroposofische kijk op de tijd in het jaar en de adventsperiode door Anne Ruysink. Daarna was er keuze uit verschillende creatieve workshops onder leiding van Kitty van Beurden. In de kerstweek genoten we van muzikale ontmoetingen bij de kerstboom. O.a. met optredens van Culemborgse muzikanten Martijn Nanninga en het duo Water en Wijn.

Met dank aan Ton Stad voor de foto’s van de kerstoptredens.
Klik op de foto’s voor de vergroting.

2020-OdenseActief-nov-dec

Carla Molkenboer nieuwe voorzitter Odensehuis

CarlaMolkenboer-voorzitter-OdenehuisCulemborg
Sophie Hakvoort heeft het voorzitterschap van het bestuur van de stichting Odensehuis Culemborg overgedragen aan Carla Molkenboer.

Sophie heeft zich vanaf de start in 2017 met hart en ziel ingezet voor het Odensehuis.  Carla gaat haar ervaring als directeur in de ouderenzorg inzetten om het Odensehuis verder te ontwikkelen.

‘Ontzettend mooi om bij te dragen aan de groei van deze broodnodige voorziening voor de groeiende groep ouderen met geheugenklachten. Intensief, maar het heeft ook veel voldoening gegeven’, zegt Sophie. Zij draagt een bloeiende organisatie over, waar óók in corona-tijd mensen met geheugenklachten welkom zijn.

25e kunstlezing door Kitty

20201028 25e kunstlezing Kitty van Beurden

 

Al twee jaar lang geeft Kitty van Beurden maandelijks een kunstlezing in het Odensehuis. De lezingen zijn enorm populair bij de deelnemers van het Odensehuis. Na de 25ste lezing is het een goed moment om Kitty in het zonnetje te zetten!

‘Elke maand heeft de lezing een ander thema, en Kitty vertelt met groot enthousiasme over de kunstwerken die zij laat zien. Wat ik helemaal bijzonder vind, is dat zij in deze corona-tijd elke lezing 3x geeft omdat we nu met kleine groepjes werken. Fantastisch!’ vertelt Renée Lankwarden van het Odensehuis. ‘Maar dat doe ik telkens met evenveel plezier’ vult Kitty aan, ‘elk groepje reageert weer anders, er ontstaan steeds nieuwe gesprekken. Ik geniet er zelf ook van!’

Miniconcert Ellen Verhagen

Ellen Verhagen miniconcert op piano

Ellen Verhagen geeft drie keer een miniconcert in het Odensehuis voor kleine groepjes luisteraars: ‘Bijzonder om in zo’n intieme huiskamer sfeer te spelen voor mensen van wie het hoofd toch al zo vol zit. Je ziet gewoon de ontspanning komen zodra ik begin te spelen. Even iets anders dan je dagelijkse problemen!
Muziek maakt veel los; iemand gaat ineens spontaan zelf piano spelen of zingen, een ander vertelt over de accordeon waar zij vroeger les op had. De reacties zijn spontaan en open en altijd verrassend. Heel fijn om op deze plek iets te kunnen brengen wat mensen blij maakt, daar word ik zelf ook blij van!’

Ellen Verhagen miniconcert piano

Rotary Culemborg draagt Odensehuis Culemborg een warm hart toe!

OdensehuisCulemborg-Rotary-Culemborg
Rotary Culemborg draagt Odensehuis Culemborg een warm hart toe!
Het begeleiden van mensen met beginnende dementie en hun naasten is maatschappelijk en menselijk gezien van groot belang. En het is waardevol en belangrijk dat het Odensehuis Culemborg wordt gedragen door de lokale samenleving. Daarom ondersteunt Rotary Culemborg het fotoproject ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’. Foto’s laten de omgeving zien door de ogen van mensen met beginnende dementie en geven zo een kijkje in hun leven én meer begrip.

Kom in beweging met Evelien van Wiggen!

Missen jullie ook Actief op Muziek van fysiotherapeute Evelien van Wiggen zo? Worden de spieren stijf van al het thuis zitten? Wil je wel meedoen met Nederland in Beweging bij Omroep Max maar gaat dat te snel?

Speciaal voor senioren heeft Evelien filmpjes opgenomen met oefeningen om thuis na te doen: het Culemborgs Beweegkwartiertje!


Doe mee en beweeg je fit…in je eigen huiskamer!


 

Tot aan de Lippen: Culemborg blikt terug op de evacuatie van 1995

Evacuatie 1995: de thuiskomst © William Hoogteyling

Evacuatie 1995: de thuiskomst © William Hoogteyling


‘Tafels vol Verhalen’ over de evacuatie van 1995

Kom maar met de verhalen! Praat mee aan de tafels vol verhalen

Waarom moesten 140 duizend inwoners van de Betuwe in 1995 op de vlucht voor het water? Hoe kijken ze erop terug? Wat is uw verhaal? Onder het motto ‘Tot aan de Lippen’ staat Culemborg van 27 januari tot en met 2 februari 2020 stil bij de evacuatie van de Betuwe, 25 jaar geleden. Met onder andere foto-exposities, lezingen, wandelingen, jeugdtheater, muziek en Tafels vol verhalen.

In januari 2020 is het 25 jaar geleden dat Nederland aan een grote ramp ontsnapte. fHet water in de grote rivieren steeg tot alarmerende hoogten en de dijken leken te bezwijken. Zo’n 250 duizend mensen in de stroomgebieden, van wie 140 duizend in de Betuwe, moesten halsoverkop huis en haard verlaten. Om enkele dagen later weer opgelucht terug te keren; de dijken hadden het gehouden. Maar het water stond letterlijk tot aan de lippen.

Ook in Culemborg, destijds 24 duizend inwoners, was het spannend. Vraag een willekeurige Lekstad-bewoner van boven de 30 naar de ervaringen in januari 1995 en de verhalen komen los. Bewoner, ondernemer, agrariër, bestuurder of hulpverlener, bij een ieder staat die ene week nog op het netvlies gegrift.

Er zijn 7 Tafels vol Verhalen in de hele week verspreid over Culemborg. Tijdens een Tafel vol Verhalen wordt u uitgenodigd om uw verhalen uit te wisselen met andere Culemborgers.
Hoe is het om je huis en haard te moeten verlaten? Wat kwam er allemaal bij kijken in 1995? Kreeg je hulp? Van wie? Heb je zelf iemand geholpen? Wat heb je als eerste ingepakt?
Begin over de evacuatie van 25 jaar geleden en iedereen heeft zijn eigen verhaal en ervaringen. Wij horen die verhalen graag van de oudere Culemborgers.

Wilt u meepraten?
Op verschillende locaties in de stad houden we in de periode 27 januari tot 2 februari verhalenmiddagen waarin we met zijn allen terugkijken op die spannende dagen. Of waren ze juist helemaal niet spannend?
We horen het graag. Kom maar op met die verhalen!

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Rigter, ElkWelzijn via mail: of telefoon: 0345 515227.

De Tafels vol Verhalen vinden plaats op:

  1. maandag 27 januari, aanvang 14.00 uur, Buurtcentrum Bolderburen, Prijsseweg 1b
  2. dinsdag 28 januari, aanvang 10.00 uur, Wooncentrum de Driestad, Heimanslaan 16
  3. dinsdag 28 januari, aanvang 10.00 uur, Culemborg Herstelt; Zcafé, Ridderstraat 4
  4. woensdag 29 januari, aanvang 14.00 uur, Odensehuis, Achter het Zand 58
  5. donderdag 30 januari, aanvang 13.00 uur, Leerhuis Culemborg, Wijkcentrum de Salaamander, Heimanslaan 2
  6. donderdag 30 januari, aanvang 14.00 uur, Inloophuis Culemborg, Parklaan 194
  7. vrijdag 31 januari, aanvang 10.00 uur, Zorgcentrum Kulenburg, Zorgcentra de Betuwe, De Raaf 2

De ‘Tafels vol verhalen’ zijn samen met de Stichting Levende Verhalen vormgegeven. De Tafels vol verhalen worden gecoördineerd door het ‘Netwerk vrijwilligers zorg en welzijn’ van ElkWelzijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Rigter, ElkWelzijn via mail: of telefoon: 0345 515227.

Tot aan de Lippen is een initiatief van de Gelderlandfabriek.
Bekijk hier het volledige programma: https://www.degelderlandfabriek.nl/tot-aan-lippen-25-jaar-evacuatie-rivierengebied/


Blij met steun in gemeenteraad

Blij met steun aan Odensehuis Culemborg in motie gemeenteraad
Een breed gedragen motie is op 7 november 2019 aangenomen door de Culemborgse gemeenteraad. Dat geeft toekomstperspectief voor het Odensehuis Culemborg, in elk geval voor het komende jaar.

Iedereen die zich voor de motie heeft ingezet en deze heeft gesteund: enorm bedankt!

–> Meer over de behandeling van deze motie (Culemborgse Courant)
–> Het Odensehuis ontvangt nogmaals 50.000 euro: “Dit geld is van levensbelang” (SVJ media)

Bijeenkomst ‘Hoe betrek je de buurt?’

In Culemborg wordt op 6 november door het Alzheimer Café en het Odensehuis Culemborg een bijeenkomst georganiseerd over het betrekken van de sociale omgeving in het bieden van hulp aan mensen met dementie en hun mantelzorger.

Veel mantelzorgers én vrienden, buren of familieleden van iemand met dementie zullen dit herkennen: ‘Laat maar weten als ik iets voor je kan doen’. Vaak blijft het daarbij; de mantelzorger vindt het lastig om een concrete hulpvraag te stellen. De buur, vriend of familielid wil wel helpen, maar weet niet goed hoe.

Bent u mantelzorger, biedt u al hulp of zou u dat willen doen? In dit informatieve en luchtige programma ‘Hoe betrek je de buurt?’ van één uur komt het stellen van een duidelijke hulpvraag en het bieden van gerichte hulp aan bod.

U kunt gratis deelnemen op 6 november van 15.30 – 17.00 uur in het Odensehuis Culemborg, Achter ’t Zand 58. Neem een buur, vriend(in), familielid of verenigingsmaatje mee! Kijk voor meer info op www.dementievriendelijk.nl/injebuurt.