Expositie ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’

Van zaterdag 18 juli t/m 28 augustus 2020 is de expositie ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’ in de kapel van Het Weeshuis aan de Herenstraat. Zes fotografen van fotoclub Lek & Licht en zes deelnemers van Odensehuis Culemborg werkten samen in een reeks portretten die een eerlijk, kwetsbaar en intiem inkijkje geven in het dagelijks leven met dementie.

De foto-expositie is te zien in de kapel, tijdens openingstijden van de bibliotheek en het Elisabeth Weeshuis (niet op dinsdag). Kijk voor de actuele tijden op: bibliotheekrivierenland.nl en weeshuismuseum.nl

Naast deze tentoonstelling is er ook een boek uitgebracht waarin een maatschappelijk thema en de kunstvorm fotografie elkaar ontmoeten.

Affiche Mijn leven met dementie in beeld Odensehuis

Renée Lankwarden vertelde eerder over het foto-project:
‘Er is veel te weinig over leven met dementie bekend of mensen hebben een verkeerd beeld’ , zegt Renée Lankwarden, coördinator van het Odensehuis. ‘Mensen leven het grootste deel gewoon thuis met hun klachten.
Het leven gaat min of meer gewoon door en toch is alles anders. Het kan je buurman treffen, je sportmaatje of je beste vriendin. Het zou zoveel schelen als de samenleving wat dementievriendelijker zou zijn, als er meer begrip en hulp in je buurt is. Daar willen we met dit project aan bijdragen.’

Mooi en integer in beeld
Mensen die meedoen bepalen zelf wat zij willen laten zien en een fotograaf van de Fotoclub brengt dat op een mooie, integere manier in beeld. ‘Dat kan iets zijn waar je van geniet, oplossingen die je hebt bedacht voor dagelijkse problemen, dingen die je graag doet of wat juist niet meer gaat.’ vertelt Lankwarden. ‘Verdwalen op de fiets, genieten van bezoek van de kleinkinderen, juist dit soort dagelijkse activiteiten krijgen een andere betekenis als je hoofd niet meer werkt zoals je gewend was.’

Kees Molders van de Culemborgse fotoclub is medeorganisator van het fotoproject: ‘De foto’s worden tentoongesteld tijdens een mooie expositie. Een aantal van onze leden is al enthousiast en wil graag meedoen. Voor hen is het een uitdaging om zich te bekwamen in documentaire fotografie. Wij zorgen voor goede begeleiding van de (amateur-)fotografen want het moeten gewoon prachtige foto’s worden!’

Interviews over ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’
‘Het mag gerust wel bekend worden wat ik heb en wat het is’, zegt Mary, die met haar echtgenoot John meedoet aan het fotoproject. In het interview met Culemborg TV laten ze prachtig zien hoe ze omgaan met dementie in hun leven (op 3.25).

Bekijk hier de reportage van Culemborg TV met interviews met deelnemers, fotografen en voorzitter Kees Molders van de Culemborgse Fotoclub Lek en Licht:

In de pers
Lees ook de artikelen die zijn verschenen in De Gelderlander, de Culemborgse Courant en bekijk foto’s van de opening.

Mobiele presentatie
‘Mijn leven (met dementie) in beeld’ met foto’s en verhalen is als mobiele presentatie beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met Renée Lankwarden of bel: 06-50593333.

Fotoproject ‘Mijn leven in beeld’ wordt gesteund door Cultuurfonds Culemborg, Rabobank West Betuwe, RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. Rotary Culemborg vindt het waardevol dat het Odensehuis wordt gedragen door de lokale samenleving en ondersteunt het fotoproject.